Kilka słów o skórze i innych skórkach
Skóra ludzka, skóra zwierzęca, a może skórka owocu lub warzywa? Wszystko to po rosyjsku ma swoją nazwę.
кожа – skóra (ogólnie)
кожица – naskórek; skórka (cienka skórka niektórych warzyw i owoców, np. pomidorów); osłonka (parówki, kiełbasy)
кожура – skórka owoców i warzyw (np. jabłka, banana)
цедра – skórka cytrusów
корка, корочка – skórka owocu; przypieczona skórka ciasta lub pieczeni; potocznie: twarda okładka książki, a idąc jeszcze dalej: dokument (dyplom, certyfikat, zaświadczenie itp.)
шкура – zdjęta skóra zwierzęca wraz z sierścią
шкурка – to samo, co кожура; potocznie papier ścierny (наждачная бумага lub шлифовальная шкурка)
кожаный – skórzany (zrobiony ze skóry, np. kurtka, torebka)
кожевенный – skórzany (związany z obróbką skór, np. przemysł)
кожный – skórny (np. choroba)